Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Εσύ βοηθάς την κοινότητά σου;

 

Εσύ βοηθάς την κοινότητά σου;

Αν νομίζεις ότι το επίπεδο της δουλειάς σου μπορεί να εξελιχθεί χωρίς να βοηθάς και να βοηθιέσαι, σκέψου ξανά. Βρες την «κοινότητά» σου και προχώρα.


Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί. Δεν θυμάμαι ποιος το είχε πει. Νομίζω o John Donne. Στην αρχή του «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα» του Χέμινγουεϊ. Μπορεί πάλι να τοχε πει ο Ωνάσης για τον Σκορπιό. Όχι, σίγουρα δεν τοχε πει ο Ωνάσης.

Και όσο κι αν φαίνεται ωραία ιδέα, καλοκαιριάτικα να είμαστε κάποιο νησί, η αλήθεια της δήλωσης, εξακολουθεί να υφίσταται: «Κανένας μας δεν είναι νησί». Κανείς μας δεν είναι αυθύπαρκτος, αποκομμένος από το σύνολο. Όλοι είμαστε το μέρος ενός όλου, ένα κομμάτι ηπείρου. Χωρίς το γύρω-γύρω, χωρίς την κοινότητα στην οποία ανήκουμε, δεν μπορούμε να καταφέρουμε σχεδόν τίποτα.

Εσύ σε ποια κοινότητα ανήκεις; Και δεν εννοούμε την κοινότητα της πόλης. Εννοούμε την επαγγελματική κοινότητα. Είσαι στην κοινότητα των προγραμματιστών; Των δημοσιογράφων; Στην κοινότητα των λογιστών; Την ξέρεις την κοινότητά σου; Συμμετέχεις στα «κοινά»; Βοηθάς την κοινότητα να πάει μπροστά; Τι κάνεις για την κοινότητα;

Στους επαγγελματικούς κόλπους υπάρχουν ευτυχώς δεσμοί ανάμεσα στις κοινότητες. Κι όσο νωρίτερα το ανακαλύψεις, τόσο το καλύτερο.

Οι προγραμματιστές για παράδειγμα που τους αναφέραμε πρώτους: ανταλλάσσουν συνεχώς τεχνογνωσία, απορίες, λύσεις για προβλήματα στον κώδικα. Υπάρχουν πλατφόρμες μέσα στις οποίες το κάνουν αυτό. Π.χ. το stackoverflow.com. Το Stack Overflow είναι μια ανοιχτή κοινότητα για όσους γράφουν κώδικα. Τα μέλη κάνουν ερωτήσεις ή απαντούν και μοιράζονται «ανοιχτόχερα» γνώση που είναι χρήσιμη για τη δουλειά τους. «Κι όλο αυτό, με ένα πολύ εξελιγμένο σύστημα που παίρνεις βαθμούς όταν συμμετέχεις», μας λέει ο Λάμπρος Κωσταπαππάς, freelancer προγραμματιστής. «Πώς συμμετέχεις; Με το να ψηφίζεις, να διορθώνεις ερωτήσεις/απαντήσεις, να ενημερώσεις ή να κάνεις edit απαντήσεις άλλων, να επισημαίνεις διπλότυπες κλπ. Έχει ένα καλό σύστημα gamification  που σου δίνει badges για όσο περισσότερο χρόνο διαθέτεις αποδοτικά και όσο περισσότερο χρήσιμος είσαι στην κοινότητα. Είναι πολύ μεγάλη η αλληλοβοήθεια, σε αρκετές δε περιπτώσεις οι απαντήσεις εδώ αποτελούν τεχνικές και οδηγίες για λογισμικό τρίτων όπως η Apple, η Google, Amazon, που δεν έχουν επαρκείς ή udpated  οδηγίες στο site τους». Α! keep in mind ότι με αυτόν τον τρόπο μπορείς να βρεις την επόμενή σου δουλειάΑν είσαι προγραμματιστής, τσέκαρε και το Github. Μέσα από αυτή την πλατφόρμα μοιράζεται ανοιχτός κώδικας που μπορεί να σου φανεί πολύ χρήσιμος. Στο Github ηκοινότητα ανεβάζει ως διαθέσιμα προς όλους μέχρι και ολόκληρα applications. Εκεί μπορούν όλοι να συμμετέχουν στην ανάπτυξη ενός λογισμικού ή να το αντιγράψουν ή να προτείνουν βελτιώσεις. Ακόμα και μεγάλες εταιρείες ανοίγουν εκεί τον κώδικά τους προκειμένου να τους τον βελτιώσουν / διορθώσουν άνθρωποι της coding κοινότητας. «Στο Github μπορείς πολλές φορές να βρεις και απαντήσεις σε προβλήματα που δεν έχουν καλυφθεί ακόμα στο Stack Overflow, καθώς έχει και εδώ πολύ ισχυρή κοινότητα και τρόπο ανάδειξης των πιο χρήσιμων σχολίων», συμβουλεύει ο Λάμπρος.

Αντίστοιχες κοινότητες έχουν πλέον πολλά επαγγέλματατο ίντερνετ ναναι καλά. Για παράδειγμα προσωπικά ως δημοσιογράφος/επιμελητής κειμένων, πολλές φορές ρωτάω συναδέλφους από σελίδες και groups όπως το «Μιλάμε σωστά, γράφουμε σωστά» του facebook, ή από την Πύλη της Ελληνικής γλώσσας. Ή χρησιμοποιούμε την κοινότητα για να δούμε αν μια είδηση είναι fake ή όχι. Ακόμα και η Wikipedia μπορεί να χαρακτηριστεί ως κοινότητα για εμάς που συντάσσουμε κείμενα. Δεν είναι λίγες οι φορές που διορθώνουμε λήμματα, ή που φτιάχνουμε λήμματα για topics που ακόμα δεν έχουν περιεχόμενο. Τι κερδίζουμε; Μαθαίνουμε μέσα από αυτό. Αλληλοεπιδρούμε. Βρίσκουμε δουλειές. Κάποιος, πριν λίγους μήνες, βρήκε συμβολή μου στη Wikipedia και μου ζήτησε να γράψω περιεχόμενο για μια διεθνή Ελληνίδα καλλιτέχνιδα εικαστικό. Με αμοιβή εννοείται. Και το περιεχόμενο που έφτιαξα, κάποιος άλλος το συμπλήρωσε, το βελτίωσε. Κανείς δεν τα ξέρει όλα. Όλοι μαζί πάμε. Δεν είναι ανταγωνισμός για να κρυβόμαστε και να κρύβουμε. Είναι συναγωνισμός. Όσο πιο ανοιχτοί είμαστε, όσο λιγότερο αποκομμένοι από τη στεριά, τόσο πιο πολλά έχουμε να κερδίσουμε.


Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί. Το είπε και ο Donne τελικά. «Κάθε ανθρώπου η απώλεια, λιγοστεύει εμένα τον ίδιο, γιατί είμαι ένα με την Ανθρωπότητα. Κι έτσι ποτέ σου μη ρωτήσεις για ποιον χτυπά η καμπάνα. Χτυπάει για σένα». Την ακούς;

ΠΗΓΗ   Δημήτρης Φαλλιέρος

6 Δεκεμβρίου 2020

Εκλογές ΕΔΙΕ - Υποψηφιοι για την Ελεγκτική Επιτροπη 2024-2026

  ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΚΑΡΑΝΙΚΑ ΤΟΥΛΙΝΑ ΛΑΡΙΣΑ Facebook προφιλ https://www.facebook.com/toulinakaranika...