Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Ιστορικές αποχρώσεις ανά δεκαετία



130 Χρόνια: Ιστορικές αποχρώσεις ανά δεκαετία


Το χρώμα, από το Double Dare Red της δεκαετίας του 1940,  τις αποχρώσεις του Cashmere της δεκαετίας του 1980  έως και τα δυναμικά Fearless Fuchsias και Aqua Pops του σήμερα, καθορίζουν και δίνουν το στίγμα μιας εποχής. Γιορτάζοντας τα 130 χρόνια από την ίδρυση της Avon, η καμπάνια Beauty for a purpose κάνει «τσεκ ιν» με τον ιστορικό της μόδας και του στυλ Patrick Michael Hughes, ώστε να θυμηθούμε τις αποχρώσεις της ομορφιάς σε όλες της τις μεταμορφώσεις: δυναμική, διακριτική, κομψή αλλά και προκλητική.

Βικτωριανή Εποχή

1
Η εφεύρεση της ραπτομηχανής 40 χρόνια πριν την ίδρυση της Avon, μαζί με την ανακάλυψη συναρπαστικών νέων υφών στα υφάσματα, έδωσε ώθηση στις γυναίκες να ενσωματώσουν τολμηρές αποχρώσεις στα φορέματα τους, παρολαυτά το make up παρέμεινε αρκετά διακριτικό. Με την άνθηση της φωτογραφίας, οι γυναίκες ξεκίνησαν να στολίζονται περισσότερο θέλοντας να δείχνουν πιο όμορφες – κάτι που σήμανε την ενίσχυση της φυσικής τους ομορφιάς με ελαφρώς κόκκινα χείλη και λευκή πορσελάνινη επιδερμίδα

1910s

2
Ένα ζευγάρι χορευτών προώθησαν το μοντέρνο τρόπο διασκέδασης και έγιναν οι πρώτοι υποστηρικτές των καλλυντικών προϊόντων. Μαζί με τα καρέ μαλλιά και τις κρέμες περιποίησης επιδερμίδας, τα μάγουλα απέκτησαν πιο τριανταφυλλί χρώμα δίνοντας την αίσθηση της υγείας, όλα αυτά την εποχή του Α’ Παγκοσμίου πολέμου.

1920s

3
Στη δεκαετία του 20, χάρη των κινηματογραφικών αναγκών που είχαν οι βουβές ταινίες του Hollywood, εμφανίζεται για πρώτη φορά η πολύ αγαπημένη τεχνική μακιγιάζ, τα smokey eyes. Η πρωταρχική χρησιμότητα της τεχνικής αυτής ήταν η αποτύπωση της θλίψης στα πρόσωπα των ηθοποιών, κάνοντας τα μάτια να φαίνονται καθοδικά. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας το έντονο μακιγιάζ θεωρήθηκε must για τις κυρίες των μεγάλων πόλεων, πράγμα που αποδοκιμαζόταν από τις γυναίκες των αγροτικών περιοχών. Προτιμήθηκαν οι φυσικοί τόνοι επιδερμίδας και τα χείλη αρχίζουν να βάφονται βαθυκόκκινα ή καφεκόκκινα.

1930s

4
Τα όμορφα πρόσωπα του Hollywood έκαναν μόδα όλες τις αποχρώσεις του κραγιόν, ειδικά αποχρώσεις σαν το raspberry και το καφέ του κάστανου, τις οποίες τα κορίτσια ταίριαζαν με ροζ αποχρώσεις στα μάγουλα. Στις ασπρόμαυρες ταινίες, οι ενδυματολόγοι γνώρισαν ακριβώς πως θα αποτυπώνονται στο φιλμ όλα τα χρώματα των σκιών για τα μάτια, το τιρκουάζ για παράδειγμα φαινόταν ασημί ενώ το έντονο πράσινο έδινε το look της πορσελάνης.

1940s

5
Το make up ήταν πολυτέλεια κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, παρόλαυτά οι γυναίκες συνέχισαν να αγοράζουν κραγιόν. Διαθέτοντας περιορισμένο χρωματολόγιο, το σημερινό εμβληματικό κόκκινο χρώμα ξεχώρισε. Οι επιρροές της μόδας από τη Νότιο Αμερική είχαν ως αποτέλεσμα την εισαγωγή στην Παγκόσμια Μόδα των έντονων φλοράλ με θέματα εμπνευσμένα από τη φύση της ζούγκλας.

1950s

6
Στη μεταπολεμική περίοδο η χρωματική παλέτα διευρύνθηκε καθώς η ομορφιά και η μόδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της Αμερικάνικης κουλτούρας. Το Hollywood έφερε το χρώμα και οι γυναίκες αντέγραφαν τις σταρ της εποχής, στα χρώματα των βερνικιών, τα έντονα κόκκινα και όλες τις αποχρώσεις του ροζ. Οι συνδυασμοί των χρωμάτων έγιναν must, όπως και «συντονισμένη» επιλογή στις αποχρώσεις μακιγιάζ,  ρούχων, τσάντας και παπουτσιών

1960s

7
H pop κουλτούρα διεύρυνε πολύ τη γκάμα των χρωματικών επιλογών -από τις πασαρέλες της υψηλής ραπτικής και τους λουλουδάτους χίπηδες μέχρι το rock and roll και τη μόδα των μιούζικαλ . Η αίσθηση της φυγής που έφερε αυτή η δεκαετία, έφερε προσθήκες και στις χρωματικές παλέτες, με ελαφρώς ψυχεδελικές αποχρώσεις. Οι σχεδιαστές μόδας και οι τάσεις στο μακιγιάζ ξεκίνησαν να πιέζουν προς τις ζωντανές και γεμάτες ενέργεια αποχρώσεις.

1970s

8
Σαν μια γυαλιστερή ντισκο – μπάλα, το μακιγιάζ έγινε λαμπερό αλλά ταυτόχρονα και πολύ έντονο, με τα smoky eyes και τις έντονες γραμμές στα φρύδια. Η ανεξάρτητη δυναμική γυναίκα αναδύθηκε μέσα από τις έντονες αποχρώσεις και τις αντιθέσεις.

1980s

9
Η δεκαετία του 1980 ήταν εκείνη που οδήγησε το χρώμα στο μαξιμουμ, δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο, καλύτερο, πιο φωτεινό ουράνιο τόξο. Το δυναμικό κόκκινο ήταν αναμφισβήτητα το χρώμα – υπογραφή της εποχής,  με τους Αμερικάνους σχεδιαστές να το χρησιμοποιούν ευρέως. Τα μπλε της προηγούμενης δεκαετίας μεταλλάχθηκαν σε μελιτζανί και μωβ τόνους στα μάτια, τα χείλη, τα μάγουλα και τα νύχια.

1990s

10
Η δεκαετία του 1990 έφερε ησυχία και ισορροπία στην χρωματική παλέτα. Τα ψυχρά χρώματα επικράτησαν και η έμφαση επέστρεψε στην επιδερμίδα. Η φρέσκια εμφάνιση της επιδερμίδας έγινε πολύ δημοφιλής, μια τάση που υιοθετήθηκε και από τα supermodels, τα οποία ξεκίνησαν να προωθούν μια εικόνα ανεπιτήδευτη, με ροδαλή επιδερμίδα και ανάλαφρες αποχρώσεις.

2000s

11
Η επιδερμίδα και η αντιγήρανση έγιναν οι λέξεις κλειδιά στο χώρο της ομορφιάς και το look χωρίς μακιγιάζ ( το οποίο ειρωνικά περιείχε τη χρήση ακόμα περισσότερων προϊόντων)  έγινε μόδα, όπως και οι φυσικές, γήινες αποχρώσεις όπως τα μπεζ, τα λευκά και τα γκρι. Τα Smoky μάτια και ένα απαλό λιπ γκλος ήταν ο συνδυασμός της ημέρας.

2010s

6
Υπέροχες ημέρες για την ομορφιά! Ζούμε στην εποχή των ιδιαίτερων χρωμάτων, όπου χρώματα όπως το μανταρινί και το σμαραγδί προσθέτουν ζωηράδα και ενέργεια σε κάθε look. Βαθύ μοβ, navy blue, τιρκουάζ αλλά και όλα τα ενδιάμεσα χρώματα βρίσκονται στο νεσεσέρ μας, είτε σε σκιά και αιλαινερ είτε σε βερνίκι. Είναι σικ και δείχνει γούστο. Και είναι το σήμερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκλογές ΕΔΙΕ - Υποψηφιοι για την Ελεγκτική Επιτροπη 2024-2026

  ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΚΑΡΑΝΙΚΑ ΤΟΥΛΙΝΑ ΛΑΡΙΣΑ Facebook προφιλ https://www.facebook.com/toulinakaranika...